Gleden av engasjement

Av Ragnhild Bie Nielsen (nestleder):

Jeg valgte å engasjere meg litt ekstra allerede da jeg startet første året på studiene. Siden da har det ballet på seg. Det begynte med at jeg ble med i styret i Clio, første året som velferdsansvarlig, og har fortsatt i ytterligere to år som nestleder. Dette har lært meg mye om organisasjonsvirksomhet, og har lært mye som jeg allerede har fått god bruk, samtidig som jeg har fått knyttet kontakter som kan vise seg å bli verdifulle i fremtiden. Ikke minst har det vært veldig hyggelig, og jeg har fått venner jeg tror jeg vil ha resten av livet.

I tillegg til linjeforeningen arbeider jeg også frivillig på ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, da hovedsakelig med dokumentasjon, arkivering, og som en slags vitenskapelig assistent for Krigsseilerregisteret. Denne erfaringen har gitt meg kunnskap og kompetanse som jeg aldri ellers ville ha fått sjansen til å tilegne meg gjennom studieforløpet, og på en måte gitt meg en slags tjuvstart til masteren, da jeg allerede har kunne begynne å planlegge. Jeg er blitt lært opp i diverse sentrale dataprogrammer, lært meg forskjellige viktige metoder å arbeide på, fått tilgang til utrolig spennende arkiver og materialer, og fått satt teorien man lærer ut i praksis. I tillegg er det, som i Clio, utrolig hyggelig å bli kjent med så mange kunnskapsrike og vennlige mennesker.

Arbeidet på ARKIVET har også betalt seg i en «ekte» jobb. Via kontakter jeg har knyttet på ARKIVET, ble jeg tilbudt stilling som sekretær i Den norske historiske forening (HIFO). Det har gitt meg et kontor på UiA, spennende arbeidsoppgaver og opplevelser, og er en erfaring jeg er utrolig takknemlig for å få tilgang til.

Jeg kunne ha snakket lenge om hvor gøy det er å gjøre mer enn «bare» å studere. Det er i mine øyne viktig å ta de mulighetene som kommer, så lenge det er noe som vekker interesse og som virker spennende. For eksempel ble jeg med UiA til Tsjekkia, for å snakke om bacheloroppgaven min på et universitet i Brno. Dette var også en helt utrolig opplevelse, som jeg er veldig glad for at jeg hoppet på. Humanister i praksis-emnet også var kjempegøy, og noe jeg absolutt anbefaler for alle! Studielivet kan i seg selv være travelt, og jeg skjønner at mange studenter mener de ikke har nok timer i døgnet til annet enn å lese det endeløse pensumet. Selv har jeg mann og to barn hjemme, er travelt opptatt med husbygging og pendler fra Mandal til Kristiansand hver dag. Jeg vet hvordan det er å ha det travelt. Allikevel vil jeg sterkt oppfordre alle til å engasjere seg. Man får så mye mer glede ut av studiene og, når man faktisk får satt det litt ut i praksis.

For min del ender det ikke her. Jeg skal fra høsten av være mentor i God Start-programmet, i tillegg til masterstudier og rollene mine i HIFO og på ARKIVET. Med litt planlegging kommer det til å gå helt fint.

Ønsker alle en fin og engasjert studiehverdag!

Verv i linjeforering og historielag

Olav Flottorp (økonomiansvarlig)

Alle har nok blitt fortalt at arbeidsmarkedet i dag handler om å knytte kontakter og danne seg et nettverk. Om man liker dette eller ei så er det slik arbeidsmarkedet i dag fungerer. Hvordan skal da en student klare og danne seg et slikt nettverk? Den beste løsningen er frivillig arbeid. Jeg ønsker å jobbe innen historiefaget etter jeg er ferdig med min utdanning, og derfor har jeg engasjert meg i flere frivillige organisasjoner for å bli kjent med folk som allerede jobber innen feltet, og at de kan bli kjent med meg. Den mest åpenlyse organisasjonen å engasjere seg i som student er linjeforeningen for ditt studium. For meg har det vært Clio, og gjennom der har jeg blitt kjent med mange andre kommende og etablerte historikere.

Som historiestudent vil jeg også varmt anbefale å verve seg i historielag. Man ser kanskje for seg disse lagene som en samling av gamle mennesker som drikker kaffi og spiser kaker mens de innimellom prater om historie. Det er egentlig akkurat slik det er, og som en ung person er man alltid hjertelig velkommen inn i samtalen. Kaffi og kaker kommer inkludert. Som ung historiker rykker man fort opp i historielaget om man engasjerer seg bare litt, og med det blir du kjent med mange andre historikere, både lokale og ellers. Man lærer seg hvordan organisasjoner fungerer, og man kan og få seg litt skriveerfaring om historielaget gir ut årbøker. Etter fire år i Audnedal historielag er jeg nå valgt til leder, noe som bare viser hvor langt man kan komme på kort tid om man engasjerer seg.

Å ha et verv i linjeforering

Av Thea Johanne Husvik (Markedsføring- og medieansvarlig)

For å skille seg ut i arbeidslivet er det viktig at man har noe som skiller seg ut. Jeg tenkte da jeg startet på UiA, hva kan jeg gjøre for å gjøre min CV-attraktiv for bedrifter. Jo, det var å ha et verv. Jeg bestemte meg derfor tidlig for å se etter en studentorganisasjon som jeg kunne bli medlem av. Da jeg begynte var det ikke en ordentlig studentorganisasjon for historiestudenter på UiA. I en av de første timene våre kom det inn to hyggelige jenter som begge gikk master. De hadde så vidt startet det som skulle bli Clio. Jeg sendte mail til dem, og har nå vært i Clio i nesten tre år!

Bilde av Thea på stand

Noe som jeg merker når jeg søker jobb er at jeg blir fylt nesten av en stolthet av å ha vært med på å gjøre at Clio har blitt som det har blitt. Samtidig vet jeg etter flere år av å jobbe i butikk at bedrifter som søker folk ser etter det lille ekstra. De som er villige til å gi mer av seg selv, være engasjerte. Det er det å vise at «jeg» har faktisk gjort noe mer enn bare å være student.

Jeg har blitt kjent med nye mennesker, drevet med ting jeg før aldri hadde drømt om at jeg kunne drive med. Fått god kontakt med foreleserne på UiA og også fått kontakt med andre forelesere på andre Universiteter.

Det å ha et verv i Clio, har ført til at jeg har knyttet kontakter med mennesker fra hele Norge. Så til alle som har lyst til å gjøre det lille ekstra. Ta et verv. Det å jobbe frivillig for Clio er en ting. Men send en mail til museum og si at du er villig til å være frivillig er også et stort pluss i boka. Jeg ønsker dere masse lykke til med jobb søking!

Kategorier: Studentblogg