Å være student er for mange en stressende tilværelse. Du kan føle et press fra flere kanter om å prestere, du har leveringsfrister på oppgaver og eksamensdatoer, samtidig som du gjerne har en ekstrajobb der du kanskje må være blid og serviceinnstilt i tillegg. Dersom du tar denne tilværelsen, og samtidig legger på en faktor der du har mennesker som er fullstendig avhengig av deg for å leve, – der ernæring, hygiene, stimuli, kjærlighet, bekymringer, og små og store daglige kamper er det som dominerer hverdag som helg, da får du det som kalles en studentmamma eller -pappa. Hvordan er det egentlig å være student med den ekstra ballasten? Hvordan det er/blir for nettopp deg vet ikke jeg, men jeg skal prøve å fortelle litt om hvilke erfaringer jeg har gjort meg etter mitt første år på bachelorprogrammet i historie på UiA, med mann, hus, to barn og 45 minutter reisevei hver vei.

Du er ikke alene om å ha blå ringer under øynene og bustete hår mandags morgen på forelesning. Hva som er årsaken til dette, – om det er allsang og dansing hele lørdags natt, eller om det er byssing eller desperate forsøk for å få en miniversjon av deg selv til å sove, er irrelevant. De fleste er trøtte mandags morgen uansett.

Du blir tvunget til å ha gode studievaner helt fra start. Skippertak og lesing hele natta er utelukket, da omgivelsene dine gjør det regelrett umulig. Du gjør det enklere for deg selv ved å ha gode rutiner helt fra start, ved å lese jevnt og trutt, utnytte lesedagene til det fulle, gå i så mange forelesninger du klarer, og begynne tidlig på eksamensforberedelsene. Fokuser på å disponere tiden du har til rådighet best mulig – får du unna lesingen mens barna er på skole eller i barnehagen, kan du med god samvittighet slappe av med Netflix på kvelden.

Dersom du har mulighet for det – ikke vær redd for å len deg på din eventuelle partner økonomisk denne tiden. Du har sannsynligvis mer enn nok med studier og barn om ikke du skulle ha tenkt på en helgejobb i tillegg. Sjekk om du kvalifiserer til forskjellige stønader, og kos deg med familien med god samvittighet i helger og på ettermiddager! Skulle det knipe, så vet garantert noen av dine medstudenter råd hva angår kreative og billige middagsretter. Det er for eksempel mye god næring i brokkoli.

Etter Fantorangen og barne-tv er det nyheter. Se på nyhetene. Min erfaring er at du får mye gratis kunnskap som kan hjelpe deg både faglig og i samfunnet generelt, ved å følge med på hva som skjer i verden.

Du har ansvaret for menneskeliv. En eksamen er ingen grunn til panikk.

Du kommer kanskje til å gå glipp av flere forelesninger enn du hadde ønsket. Barn blir syke, sånn er det, og da er det ikke alltid så lett å få lest den dagen heller. Er du litt i forkant, så slipper du mange bekymringer. Er du ikke i forkant, så ordner det seg det og. Ta imot den hjelpen du kan få, og husk at det kommer en dag i morgen og. (NB: Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet. Vurder nøye om det er en god idé å la svigermor bo hos deg en uke under eksamensperioden din, for «å hjelpe til» mens mannen er vekkreist.)

Sett pris på den ekstra motivasjonen og perspektivet du muligens har nå i forhold til tiden før barn. Du har kanskje fått uvurderlige erfaringer, vet mer om hva du vil og ikke vil, hva som egentlig betyr noe, og hvordan du best og mest effektivt kan oppnå dine mål.

Til slutt vil jeg fremheve at ulempene du har i forhold til den gjengse student, relativt enkelt kan snus til å bli en fordel. Det er nok mange studenter som sover utover formiddagen, og som ikke klarer sette seg ned med bøkene fra kl 09-14 daglig, men heller bruker ettermiddager og kvelder. Fordelene er der, og min erfaring sier at de overgår ulempene. Se positivt på studenttilværelsen. Du har en fot i hver leir, – en fot i det trygge familielivet, og en fot i ungdommenes energiske studentliv. Gratulerer, du får i pose og sekk!

Skrevet av Ragnhild Bie Nielsen. 2. året på Bachelor i Historie ved UiA
Kategorier: Studentblogg