Jenny og Vilde uteksaminerte våren 2018 med årstudium i historie på UiA.

Etter et år på UiA med årsstudium i historie har vi lært mye og har bredere historiekunnskaper enn tidligere – hvem visste vel at «kjerring» kommer fra «liten mann» fra vikingtiden av? Vilde valgte å søke seg inn på historie fordi hun i utgangspunktet var usikker på hva hun ville gjøre videre, og har alltid vært interessert i historie som dermed kan være med å skape et godt grunnlag for videre studier. Jenny valgte å søke seg inn fordi hun tidligere studerte musikkvitenskap og valgte å ta et årsstudium i historie for å fullføre bachelorgraden som videre kunne brukes i lærerutdannelsen hun ønsker å ta. Begge har brent for historie siden vi først lærte om verdenskrigene og dermed var det et ganske enkelt valg for begge – og året har ikke skuffet!

Når du kommer til en ny by helt alene er det ikke alltid like lett å skape kontakter, men vi har funnet ut at det bare er å hive seg utpå og komme i snakk med de som sitter ved siden av deg i forelesningssalen, de som sitter ved siden av deg kan fort bli dine beste venner i løpet av studietiden. Selv ble vi to kjent etter at vi begge søkte oss inn i studentforeningen Clio og har siden vært utrolig gode venninner.

Vi vil gjerne skrive litt om hva vi har lært dette året, og gi noen tips videre som vi har tatt til oss.

Historie på to semester

Vi har lært at det å trekke linjer mellom ulike historiske hendelser kan hjelpe med å gi en bedre forståelse i den store sammenhengen. Vi aner ikke hvor mange tankekart og tidslinjer vi har satt opp, men alle har hatt «aha!»-effekt. Bare det å bruke mange timer sammen på et grupperom og diskutere de historiske hendelsene man har lest om og sett på (dokumentarer, Youtube etc.) har hatt en god effekt på studietilværelsen og hjulpet med å sette ulike hendelsesforløp på plass.

Noen av de mest betydningsfulle historiske prosessene vi har studert dette året er for eksempel Norges posisjon i forhold til verden, særlig hvordan Norge har stilt seg til de andre stormaktene under kriger. Afrikas fattigdom – hvorfor er Afrika fattige i forhold til europeerne? Og hvorfor europeerne først var ute med jordbruksrevolusjonen. Alt dette har hatt en stor påvirkning på hvordan verden er i dag. Dette er ikke de eneste prosessene vi har tatt med oss videre og diskutert masse om, men om vi skulle ha skrevet ned alt det vi har lært dette året, hadde innlegget blitt veldig langt. Alt vi trenger å si er at foreleserne vi har hatt har hjulpet oss å se de store sammenhengene historisk og i dag!

PS: Vilde sliter med å holde seg i tøylene når vi begynner å prate om de mest interessante hendelsene vi har hatt og lært om – «ALT ER JO INTERESSANT!».

Våre studietips til historiestudenter

For å komme gjennom en travel hverdag uten å føle at batteriet er tømt på enden av dagen kommer vi med noen studietips som forhåpentligvis kan være til hjelp for en ny student!

  • Skaff deg en kollokviegruppe hvor du ikke er redd for å stille spørsmål og komme med kommentarer i diskusjoner. Foreleserne kommer til å si det at dere burde gå sammen i kollokviegrupper, og tro oss – det burde dere!
  • Møt opp i forelesninger – en dag dere kanskje ikke orker å stå opp klokka 07 kan det også hende at det er akkurat den dagen foreleseren har et viktig tema mot eksamen.
  • HUSK! Gode pauser og nok søvn – denne har vi brent oss på flere ganger!
  • Ikke vær redd for å stille spørsmål i forelesning, eller på grupperom – ingen spørsmål er dumme (ofte er det mange som sitter og lurer på det samme som deg)
  • Skaff deg gode rutiner i hverdagen – sett av tid hver dag til pensum, mat, forelesning og søvn. Det er også viktig å opprettholde et sosialt liv!

Engasjement i studiehverdagen

Som tidligere nevnt søkte vi oss begge to inn i Clio studentforening. Der fikk vi prøvd oss på å ha ansvar for ulike arrangementer, forstå prosessen bak arrangementene og ved å dele arrangementene videre med medstudenter kunne vi inkludere flere inn i vår vennekrets. Det viktigste med å være med i styret av en studentforening er det å lære seg å samarbeide med flere andre mot et felles mål – dette har også vært til stor hjelp når man skal lese sammen med andre og diskutere på grupperom. Om du får muligheten til å være med i studentforening anbefaler vi å ta den muligheten – alt du lærer her skaper et godt grunnlag for senere jobb og selvfølgelig er det en god hjelp for studenttiden, både det sosiale og faglige!

Studietiden er ofte tung og man må komme seg gjennom mye pensum i løpet av få uker, men det er også nå man kan gjøre som man vil, og dette må nytes!

Skrevet av Jenny Marie Raanes Kristiansen og Vilde Syvertsen.

Kategorier: Studentblogg