Andre dag av Norske historiedager!

I dag startet det hele med parallelsesjoner. En av de 16 sesjonene i dag hadde temaet sosialdemokratiets nedgang, de forskjellig foredraget stilte seg spørsmålet om hva som kan forklare Arbeiderpartiets og venstre siden av politikkens oppslutning. I etterkrigstidens Norge snakker vi gjerne om sosialdemokratiets orden. Arbeiderpartiet satt med makten, nesten kontinuerlig fra 1935 til 1965, etter andre verdenskrig til 1961 hadde partiet flertall på Stortinget. Sosialdemokratiets ”gullalder” er forbi i Norge og resten av verden. Spørsmålet ble stilt fra forskjellig foredragsholdere i ulike perspektiv og sammenhenger, spennende og lærerikt!

Deretter var det en interessant paneldebatt, med teamet historikeren i det norske samfunnet. I panelet satt Einar Niemi, Hilde Gunn Slottemo, Einar Lie og Marthe Hommerstad. Hovedspørsmålet var hvordan historikere skal bidra med en kritisk og konstruktiv samfunnsdebatt. På den andre siden ble det diskutert at historikere alltid må være relevante for samfunnet, vil det da si at historikere ikke kan, eller ikke blir lest når de skriver om sitt fagfelt i det offentlig rom? Den historiske kunnskapen har lett for å bli «kakepynt» når det samfunnet skal feire og minnes fortiden gjennom jubileum og andre merkedatoer, slik som 1814. Er ikke fortiden og historier om den relevant utenom, eller av interesse for «folk flest».

Det siste som skjedde i dag var utflukt. Alle deltageren hadde mulighet til å melde seg på en av fire spennende og lærerike utflukter, der de fikk oppleve Agder, selvfølgelig fra et historisk perspektiv. Til sammen var det fire utflukter. En av dem gikk til Setesdalsbanen. Mellom 1896 til 1962 Setesdalsbanen gikk fra Kristiansand til Byglandsfjord. Den andre utflukten fikk deltageren oppleve Kristiansands festningsverk og fyr via båt.

Den tredje gikk til Arkivet fred- og menneskerettighetssenteret. Deretter gikk turen til skipet Hestmanden, som seilte under både første og andre verdenskrig. Skipet rommer i dag Norsk krigsseilermuseum.

Den siste utflukten var en byvandring i Kristiansand sentrum, fra perspektivet ”fattig og rik”. Hvor det ble servert fattigmannskost, altså suppe.

Kvelden endte med festmiddag på Klubben i sentrum. Her ble «Fritt ord prisen», og «Sverre Steen prisen» delt ut.

Kategorier: Studentblogg